Gå til innhold

Ganske god alene…men sjelden best

I dag morges gikk jeg på en aldri så liten smell – igjen.

Boken jeg skrev om i forrige innlegg, er nå i full gang. Eller dvs…bøkene… En enslig idé som surret rundt i 10 år har i løpet av drøyt to uker blitt til handling godt i gang på bok nr 1 og utkast til 3 til. Til og med den perfekte illustratør på plass! Det har gått så fort! Og dette fordi to spesielle personer tente på ideen og skapt liv i den sammen med meg. Min før nevnte sønn Jacob samt Petter Winther, vår usedvanlige illustratør. Uten dem hadde vi ikke kommet så langt som vi har gjort på kun to uker.

Så desto større grunn til å undres over at jeg omtalte boken som ”min” ved frokostbordet i dag – til et undrende ”javel, er det bare din bok nå” fra min kjære mann. Oj sååå flau jeg ble, som å bli tatt på fersken i en eller annen shady business… Jeg har nemlig en lei tendens til å henfalle til at jeg kan og bør aller helst gjøre ting på egen hånd. Og at det kanskje rett og slett blir aller best sånn. Så feil kan man jo også ta. Det beste jeg har gjort har jeg ALDRI gjort alene..

Jeg har en stor tiltro til at det er en grunn til at man møter akkurat de personene man trenger, til rett tid. Det var ”tilfeldig” at Jacob og jeg begynte å snakke om ideen. Og det var ”tilfeldig” at vi fant Petter, som egentlig er skuespiller. Samtidig har det seg også slik at disse to er usedvanlig gode på å ikke bare engasjere til samarbeide, men også å gjøre det til en lek. En viktig reminder det.

I disse dager er det ett år siden jeg gikk ”solo” for første gang og startet opp Pevelop – hvor jeg da var alene – men hvor vi nå er tre. Og dette året har gitt meg et helt nytt perspektiv på hva det vil si å samarbeide. Mye har skjedd, og mye er i ferd med å skje – helt umulig uten disse flotte samarbeidspartnerne som jeg er så heldig å ha fått underveis:

Mine nydelige kollegaer i Pevelop, Hanne Riege og Ebbeline Petterøe, som har tatt meg med inn i en helt ny verden.  Mine spennende samarbeidspartnere Ann Elin Schüssel og Hanne Fritzon. Mine kreative bokpartnere Petter Winther og Jacob. Og noen av mine herlige inspratører; Herman Wenstad (som inspirerte meg til å begynne å skrive), Annette Qvist (som alltid er hjelpsom og inspirerende), søster Ebba Løvenskiold (som gir meg gode PR råd), Are Strandli (som var den første jeg turte å vise skrivingen min til) og Kristoffer Brun (som alltid støtter ideene mine). Og på toppen av dette “styret” mitt (noe de ikke vet selv) – mannen min Ronny og min beste venninne Nina Gullerud som er to virkelig store strateger, og som kjenner meg aller aller best. Og fler som både støtter, inspirerer og korrigerer.

Og hva vil jeg så med dette, annet enn å uttrykke min store takknemmelighet over å ha denne nydelig buketten rundt min lille business? Synliggjøre hvor usedvanlig viktig det er å omgi seg med gode, flinke, inspirerte folk – selv for en som trodde det blir best når man gjør det selv. Det gjør ikke det, sier seg selv det. All erfaring, og kanskje spesielt fra det siste året, har vist meg at det hadde vært tungt – jeg vil si umulig – hvis jeg skulle gjort alt alene.

Jeg mener fortsatt ikke at man skal samarbeide for en hver pris, eller at man skal gjøre alt sammen, samtidig. Det finnes mange forskjellige former, og jeg mener at en sunn dose individualisme er en viktig del av et sunt og godt samarbeid.

 

Tilbake til bøkene – det er selvsagt litt uvant for meg å gå så høyt ut med dem før vi engang har pitchet ideen til forlagene. Men det kommer straks. I mellomtiden er prosjektet så meningsfullt for meg at jeg rett og slett ikke kan la være. Og det oppveier alt annet.. Dessuten er jeg ikke alene, det er stor trygghet og frihet i det. Og jeg er ikke redd lenger for å følge drømmen min, ref Larry Smiths TED talk om passion og drømmer:

www.ted.com/talks/larry_smith_why_you_will_fail_to_have_a_great_career

Min favorittsekvens: You can tell your kid ”That’s risky kid, you won’t earn a lot of money on that kid”…. or you can tell your kid: ”Go for it kid – just like I did”. Det rørte meg til tårer.

God påske!

easter-egg

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: