Gå til innhold

Vanlig uvanlig

Det er til tider fristende å ikke skille seg ut og være lik som ”alle andre”. Og allikevel så vanskelig å holde seg der. For hvem er ”alle andre”, og er de egentlig like?

Selv har jeg virret mye mellom å ville være Cathrine Liksomalleandresen, for å så å ville være Cathrine von Unikundschpesiell. Jeg vil gjerne være inne i boksen, men så vil jeg allikevel ikke. Helst vil jeg være hun snille, blide, varme. Av og til hun uforutsigbare, asosiale, sinte. Og aller mest hun kreative, dagdrømmende, humoristiske.

Og jeg ER dem alle sammen – i god blanding. Og oppå alt dette er jeg av og til også både redd og kompetitiv, hele tiden med en ufattelig stor glede av og kjærlighet til livet. Motsetningsfyllt? javisst. Og slik er vi vel egentlig alle.

De fleste av oss ønsker å føle oss fri. Det er så slitsomt å holde tilbake sider av seg selv. Men så gjør vi det allikevel, det er på mange måter besnærende å være ”innafor” også. Og jo mer vi skjuler, jo mer hemmet blir vi. I forsøket med å passe inn alle steder passer man ikke inn noen steder, og ender kanskje opp med å bli oppfattet som uekte eller vanskelig å forholde seg til. Med ryggrad som en glassmanet – som min mor sier. Spesielt tilfredsstillende er det definitivt ikke.

Det ligger en stor sårbarhet og ydmykhet i det å se på det man anser som sine mindre flatterende sider, og akseptere dem som en del av seg selv. Men for å frigjøre dine gode sider, må du også anerkjenne de sidene du ikke er så fornøyd med. Det ene fungerer dårligere uten det andre. For å vite at man har det fint, må man også ha kjent på hvordan det er å ha det kjipt.

Jeg har hørt at skam er det som i sterkest grad hindrer oss i å vise sårbarhet. Skam i alle slags varianter av ”jeg er utilstrekkelig”. Så mye rart jeg har skammet meg over som enten er helt naturlige ting (som den gang jeg var i puberteten) eller noe som egentlig er veldig kult og som gjør meg til meg (som dagdrømming). Carl Jungs karakteristikk av skam som ”sjelens sump” er betegnende. Jeg synes det stemmer godt.  For når vi går rundt og skammer oss, blir vi hemmet. Hemmet fra å komme inn til kjernen og godsaker som kreativitet, tillit, utfoldelse, nysgjerrighet, humor. Og kanskje viktigst av alt – kjærlighet og frihet. Lite er så avvæpnende og befriende som når et påtatt image fordufter. Det fører til nær og god kontakt med andre mennesker. Det er nå min erfaring.

De gangene jeg tar en sjans og viser meg sårbar om det jeg anser som mine flaue sider, er det helt utrolig hvilken varme jeg blir mottatt med. Og de gangene jeg klarer å le av dem, blir de helt ufarlige. Det er så befriende og jeg kan bruke dem til noe konstruktivt. Fungerer så overraskende mye bedre enn å være tøff, kald og å tro at jeg skal klare alt alene. Jeg trener fortsatt på å huske på det…

Vi er de vi her – helt perfekt uperfekte og vanlig uvanlige. Vi har gode sider som vi liker å vise frem. Og vi har mindre flatterende sider som vi prøver å holde skjult. Det som er fasinerende, er at uansett hvor godt vi tror vi skjuler dem, ser omgivelsene dem allikevel.

Så i stedet for å gjemme dem, vær stolt av dem. De er en del av deg. Det er det mangefasetterte i deg som gjør deg spesiell, som tar deg videre og som forhindrer deg i å ha det kjedelig – og å være kjedelig.

PS! Mandag morgen (17.3.14) skriver Ann Elin Schussel og jeg om dette temaet på Hegnar Kvinner – les det gjerne her: http://www.hegnar.no/kvinner/

BeDifferent

2 svar »

  1. Tankevekkende og godt innlegg. Kan jeg like det p wordpress? Klemmm

    Sendt fra min iPhone

    Den 14. mars 2014 kl. 10:21 skrev «superkrefter.no» <comment-reply@wordpress.com>:

    Cathrine Wilhelmsen posted: «Det er til tider fristende ikke skille seg ut og vre lik som alle andre. Og allikevel s vanskelig holde seg der. For hvem er alle andre, og er de egentlig like? Selv har jeg virret mye mellom ville vre Cathrine Liksomalleandresen, for s»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: