Gå til innhold

«Morgenstund har gull i munn» av Hanne Riege

Et afrikansk ordtak sier «Skal du gå fort, gå alene – skal du gå langt, gå sammen». Jeg synes det er fantastisk godt sagt. Jeg er nemlig så heldig å «gå langt» med mange dyktige mennesker. Her ønsker jeg å videreformidle noe av det som engasjerer dem:

Førstemann ut er Hanne Riege, en institusjon og innovatør i teaterverden og har lært de fleste av våre store samt kommende stjerner om bevissthet på eget kroppsspråk og hvordan de kan bruke dette på scenen. Underviser skuespillerstudenter, og holder kurs innen næringsliv og idrett. Hanne er en superkul dame og en stor inspirasjonskilde og trygghet for meg. Etter at jeg leste hennes innlegg sent i går kveld, brukte jeg god tid på å strekke meg i dag morges – det var digg!!

«Morgenstund har gull i munn»
Ja, for meg er det er riktig ordtak. Jeg er nemlig det vi kaller et A menneske. Er du et B menneske kan du nok oppleve det samme, men din morgen begynner kanskje kl 11.

Hvordan ser din morgen ut uansett tidspunkt? Setter du på vekkerklokka slik at du akkurat når det du skal? Starter du morgenen med en opplevelse av hastverk? Morgenrutinen har fått avmålt tid. Ligger du litt før du står opp eller jumper du ut av sengen og er i gang momentant?

Tenk hva dyrene gjør idet de reiser seg etter å ha ligget en stund. De finner alltid  tid til å strekke seg. De strekker hele kroppen.Vekker du et lite barn, strekker det seg fra topp til tå. Hvorfor slutter så mange av oss med det etterhvert? Riktignok begynner vi å røre på oss, men å ta seg tid til å strekke seg er som regel ikke en del av ritualet.

Hvorfor er det en god start for kroppen å strekke seg rett etter man har sovet?

Jeg har hørt at den hinnen som ligger utenpå musklene, mellom musklene og huden,  er en smidig hinne helt til vi dør. Du har kanskje partert et dyr en gang, da har du strevd med å få vekk den stive hinnen for å komme inn til det rene kjøttet=musklene. Det vil si at når vi dør, blir hinnen stiv. I løpet av natten ligger vi ganske stille. Det påvirker hinnen. Den mister noe av smidigheten, hinnen blir litt tregere. Når vi tøyer og strekker oss om morgenen, kjennes det stivt og tregt i begynnelsen, men raskt kommer opplevelsen av smidighet tilbake og trettheten minsker.

Da jeg var liten hadde vi morgengymnastikk på radioen. Vi hadde kun en radio-kanal, så alle hørte på det samme. Vi lo litt av den merkelige stemmen som trallet og sang for å inspirere oss til å gjenta en øvelse flere ganger. Det ble moro å forestille seg hvordan øvelsen egentlig var der vi sto og slang beine fram og tilbake. Hva er på radioen nå? Jo politisk debatt, diskusjon og uenighet fyller morgenrommet, eller action, kjappe replikker avbrutt av reklame og musikk med mye energi.

Hvor er du i alt dette? Det heter seg at når du våkner er du ren og åpen og klar for en ny dag. Solen står opp hver morgen, fuglene begynner å synge og noen blomster som har lukket seg om natten, åpner seg for morgenlyset.

Alle må velge den morgenen som de ønsker, men velg!

For meg er en god morgen å sette på vekkerklokken 15 min før jeg egentlig trenger å stå opp.  Da har jeg tid til å strekke meg i senga, til å gå på badet og henge litt i dørkarmen, bøye meg litt og strekke hele meg, se ut av vinduet og oppleve at morgenen våkner til liv. Når jeg kan gå til bussen samtidig som jeg opplever fuglesang eller snøkrystaller, da blir jeg lykkelig. Da har jeg gjort morgenstunden min til gull.

Jeg tar meg selv på alvor, gir meg en god start gjennom å kjenne at en ny dag begynner.

En ny dag betyr at dagen ikke har vært før, den er NY.

Så var det tiden da.

Men det er her ordtaket kommer inn.

sunrise0610

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: